Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква

...
Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква
Коментари Харесай

Сръбски депутати искат от София мощите на крал Милутин

Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната черква " Света Неделя "

Депутати от сръбската парламентарна коалиция НАДА желаеха от сръбското министерство на културата да изпрати публично искане до България да позволи връщането в Сърбия на тленните остатъци на кралМилутин, оповестява вестник " Данас ", предава вестник.

Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната черква " Света Неделя ". Заради мощите на Милутинцърквата в София се е наричала „ Свети Крал “ през XIX и първите десетилетия на XX век.

След гибелта му на 29 октомври 1321 година Стефан Милутин е канонизиран от православната черква. Погребан е в манастира Банска. По време на османското настъпление мощите му са пренасяни неколкократно като през 1460 стигат до София.

През 2006 година Сръбската православна черква предявява искания към мощите на Стефан Милутин. При формалното си посещаване в София на 19 септември 2013 президентът на Сърбия Томислав Николич получава единствено късче от дрехата на краля-светец.

Сега сръбските депутати желаят мощите на краля да бъдат взети от София и преместени в Косово, в Грачаница за " да потвърдят на целия свят чии са Косово и Метохия ". 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР